Valtuutettu Pilar Meseguer jätti vihreän valtuustoryhmän valtuustoaloitteen kaupunkilaisten osallistamisen katujen ja julkisten tilojen ylläpitosuunnitelmiin.
Vihreä valtuustoryhmä esittää, että kaupunkimme aloittaa käytännön, jossa kaupunkilaiset osallistetaan katujen ja julkisten tilojen ylläpitosuunnitelmiin silloin, kun suunnitellut toimenpiteet, kuten puiden kaataminen, vaikuttavat heidän maisemaansa ja elinympäristöönsä.
Perustelut:
Kaarinan kaupungin kunnossapitopalvelut ovat toistuvasti kaataneet virkistysalueiden ja katujen puita ilman asukkaiden kuulemista, vaikka puut usein sijaitsevat asukkaiden välittömässä lähiympäristössä. Tämä käytäntö on ristiriidassa muiden Suomen kaupunkien ja kuntien käytäntöjen kanssa sekä Kaarinan strategian 2023–2030 ja muiden kansallisten ja eurooppalaisten periaatteiden kanssa. Lisäksi se on aiheuttanut paljon mielipahaa monille kaupunkilaisille, jotka valittavat asiasta toistuvasti eri somekanavissa.
- Monissa Suomen kaupungeissa, kuten Helsingissä, Espoossa, Oulussa, Hämeenlinnassa, Kirkkonummella ja jopa pienemmissä kunnissa kuten Maskussa, naapurien kuulemista edellytetään myös maisematyöluvissa (mukaan lukien puiden kaataminen), jos toimenpiteet sijaitsevat naapuritontin rajan läheisyydessä tai voivat vaikuttaa asukkaiden maisemaan ja elinympäristöön. Kaarinassa tilanne on täysin päinvastainen, sillä puunkaatolupa ei vaadi naapurien kuulemista.
- Suomen perustuslain 20 §:n mukaan julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon. Nykykäytäntö, jossa kaupunkilaisia ei kuulla ennen puiden kaatamista ja muita maisemaan vaikuttavia toimenpiteitä, on ristiriidassa tämän perustuslaillisen oikeuden kanssa.
- Suomi on sitoutunut Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, joka astui voimaan Suomessa vuonna 2006. Sopimus edellyttää, että maisemanäkökohdat otetaan huomioon kaikissa toimenpiteissä, joilla voi olla vaikutusta maisemaan. Lisäksi se velvoittaa ottamaan käyttöön menettelytapoja, joiden avulla kansalaiset ja viranomaiset voivat osallistua maiseman arviointiin ja tavoitteiden määrittelemiseen ja toteuttamiseen. Kaarinan kunnossapitopalveluiden nykykäytäntö ei noudata näitä velvoitteita.
Kaarinan strategian 2023–2030 tavoitteen mukaan ”Kaarinassa on mahdollisuus kohdata, tulla kuulluksi, osallistua ja vaikuttaa”, ja strategian arvona on ”Avoimuus: Toimintamme on avointa suunnittelusta käytännön toteutukseen”. Nykyinen Kaarinan kunnossapitopalveluiden toimintamalli ei noudata näitä strategisia linjauksia, sillä kaupunkilaisilta ei ole kysytty mielipidettä heitä suoraan koskevista kunnossapitopalveluiden aiheuttamista ympäristömuutoksista.
Edellä mainittuihin seikkoihin perustuen ehdotamme, että:
- Kaarinan kaupunki omaksuu käytännön, jossa kaupunkilaisia kuullaan ennen katujen ja julkisten tilojen ylläpitoon liittyviä päätöksiä silloin, kun toimenpiteet kuten puiden kaataminen vaikuttavat heidän maisemaansa ja elinympäristöönsä.
- Kaupunkilaisten osallistaminen tulee sisältää myös menettelytavat, joiden avulla asukkaat voivat arvioida maisemaa sekä määritellä ja toteuttaa tavoitteita jo ylläpidon suunnittelun alkuvaiheessa.